Neusbloeding
fa3

Neusbloeding

Samenvatting:

Neusbloedingen zijn meestal onschuldig en komen vooral voor door droge slijmvliezen, irritatie, of verkoudheid. Blijf kalm en volg de aanbevolen zelfzorgmaatregelen. Als de bloeding niet stopt of regelmatig terugkeert, zoek medische hulp. De arts kan dan verdere behandelingen zoals dichtetsen, dichtbranden, of tamponneren toepassen om de bloeding te stoppen.

Neusbloeding – Oorzaken, Zelfzorg en Behandeling

Een neusbloeding, ook wel epistaxis genoemd, kan schrik aanjagen door de hoeveelheid bloed, maar is meestal onschuldig. Bij de meeste gevallen is de oorzaak niet duidelijk, hoewel droog neusslijmvlies, irritatie, of een verkoudheid vaak een rol spelen. Neusbloedingen komen vaker voor in de winter en bij mensen die bloedverdunners gebruiken of een verhoogde bloeddruk hebben.

Wanneer een bloedvaatje in het neusslijmvlies barst, kan het bloeden beginnen. Dit gebeurt vaak door krabben, peuteren, of hard snuiten. De bloeding kan aan de voorkant van de neus optreden, vooral bij kinderen en jongvolwassenen, of achter in de neus, waarbij het bloed in de keel loopt, vooral bij ouderen.

Zelfzorg

Het is belangrijk om kalm te blijven bij een neusbloeding. Ga rechtop zitten, buig het hoofd licht naar voren en knijp de neus tien minuten dicht onder het harde deel. Snuit de neus vooraf goed uit en herhaal indien nodig. Het helpt om watten met xylometazoline voor in de neus te doen om het bloeden te stoppen.

Vermijd liggen en zware inspanning, en volg de gedragsregels zoals geen heet eten, hete baden of alcohol de eerste dagen na de bloeding. Mocht de bloeding niet stoppen na twee keer tien minuten knijpen, of komt deze regelmatig terug, raadpleeg dan een arts.

Behandeling door een arts

Als zelfzorgmaatregelen niet helpen, kan een arts verschillende methoden toepassen om de bloeding te stoppen, zoals dichtetsen, dichtbranden, of het inbrengen van een neustampon. Bij ernstige bloedingen, vooral achter in de neus, kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

Na behandeling is voorzichtigheid geboden om nieuwe bloedingen te voorkomen. Eventueel schrijft de arts neuszalf of een zoutoplossing voor om korstvorming tegen te gaan en het herstel te bevorderen.