Amandelen volwassenen
Samenvatting
De amandelen spelen een rol in de afweer tegen infecties. Bij volwassenen kunnen ontstekingen leiden tot keelpijn, koorts, en soms een abces. Verwijdering van de amandelen is nodig bij herhaalde ontstekingen, abcessen, snurken of slechte adem. De operatie wordt meestal onder narcose uitgevoerd. Na de ingreep is rust en voldoende drinken belangrijk voor een goed herstel. Bij complicaties zoals een nabloeding, moet direct medische hulp worden ingeroepen
Operatie aan de amandelen bij volwassenen: Informatie en Behandeling
Deze pagina biedt informatie over ontstekingen aan de amandelen en de behandeling daarvan bij volwassenen. Let op: voor kinderen worden meestal andere methoden gebruikt.
Wat zijn de amandelen en hun functie?
Het lymfklierweefsel in de overgang van mond en neus naar de keel vangt binnendringende ziekteverwekkers op en maakt ze onschadelijk. De amandelen bevinden zich op drie plaatsen:
- Neuskeelholte: Neusamandel (adenoïd) bevindt zich achter de neus boven het zachte verhemelte.
- Keel: Keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar achter in de keel.
- Tong: De tongamandel ligt achter op de tong en veroorzaakt zelden klachten.
Verwijdering van de amandelen heeft geen merkbaar effect op de infectiebestrijding, omdat het lichaam nog veel ander lymfklierweefsel heeft.
Klachten door ontstoken amandelen
Acute ontstekingen leiden tot keelpijn, slikklachten, koorts en algehele malaise. Chronische ontstekingen kunnen moeheid, lusteloosheid, snurken, slechte eetlust en slechte adem veroorzaken. Bij ernstige ontstekingen kan een peritonsillair abces ontstaan, wat slikproblemen, pijn en hoge koorts geeft.
Wanneer is het wenselijk om de keelamandelen te verwijderen?
- Herhaaldelijke ontstekingen: Als medicijnen onvoldoende helpen of te vaak nodig zijn.
- Peritonsillair abces: Na behandeling van een abces kan verwijdering van de amandelen nodig zijn om herhaling te voorkomen.
- Snurken en OSAS: Grote keelamandelen kunnen snurken en slaapapneu veroorzaken.
- Foetor: Aanhoudende ophopingen van ontstekingsmateriaal met slechte adem kunnen een reden zijn voor verwijdering.
Hoe verloopt de operatie?
De operatie, meestal onder narcose, omvat het losmaken (pellen) van de amandelen. Bij uitzondering wordt plaatselijke verdoving gebruikt. Na de operatie kunnen nabloedingen optreden, vooral in de eerste acht tot twaalf uur.
Wat te verwachten na de operatie?
Pijn en moeite met slikken zijn normaal. Drinken van koud water kan helpen. Direct na de operatie kan wat bloed uit de keel of neus komen. Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen worden aanbevolen. Na een week kunt u uw normale activiteiten hervatten.
Thuiszorg en herstel
Een grijswitte korst vormt zich op de plaats van de amandelen en verdwijnt na zeven tot acht dagen. Drink voldoende om het wondbed schoon te houden. Melkproducten en koolzuurhoudende dranken kunnen als vervelend worden ervaren. Een week rust is aanbevolen, waarna u uw werkzaamheden kunt hervatten. Een laatste controle bij de KNO-arts vindt vier tot zes weken na de operatie plaats.
In geval van een ernstige nabloeding, neem direct contact op met het ziekenhuis.